Vlašské orechy patria medzi chutné, a zároveň zdravé škrupinové ovocie. Či už máte bohatú úrodu vlašských orechov z vlastného stromu alebo jednoducho chcete nakupovať vo veľkom a ušetriť peniaze, vedieť ako uskladniť vlašské orechy, je nevyhnutné na zachovanie ich trvanlivosti, čerstvosti a chuti.
Ako správne skladovať vylúskané orechy?
Vlašské orechy zakúpené v plastovom obale alebo nádobe môžete skladovať v špajzy, skrini alebo niekde bez priameho slnečného žiarenia alebo vysokej vlhkosti. Pozor! Vlašské orechy sa pri skladovaní pri vysokých teplotách rýchlejšie pokazia, preto je najlepšie ich držať ďalej od akéhokoľvek zdroja vysokého tepla.
Ak otvoríte vrecko a chcete uložiť vlašské orechy, ktoré ste nepoužili, vložte vrecko do vzduchotesnej nádoby alebo iného koša. Pokiaľ je zvolená nádoba správne utesnená, vlašské orechy by mali byť v poriadku až tri mesiace pri izbovej teplote.
V domácnosti je možné väčšie množstvo vylúskaných orechov skladovať aj v chladničke alebo mrazničke. Chladnička pomôže udržať orechy čerstvé a dokonca pomôže zachovať ich nutričnú hodnotu. Vlašské orechy v chladničke takto vydržia až šesť mesiacov. Nezabudnite ich však uchovávať v uzavretej nádobe. Okrem toho ich neskladujte v blízkosti iných potravín so silným zápachom. Podobným spôsobom v uzavretej nádobe skladujeme orechy aj v mrazničke – takto uskladnené vydržia 1 rok.
Ako správne skladovať mleté orechy?
Vlašské orechy, akonáhle sú pomleté, môžu rýchlo zoxidovať, zožltnúť čo sa negatívne prejaví v chuti a vôni – zatuchnutá a horká. Navyše oxidácia podporuje tvorbu produktov, ktoré sú zdraviu škodlivé. To je dôvod, prečo je najlepšie mlieť si vlastné vlašské orechy tesne pred použitím. Ak by ste predsa len chceli skladovať mleté orechy, musíte ich uchovávať vo vzduchotesne uzavretej nádobe v chladničke (3 mesiace) alebo mrazničke (6 mesiacov). Ak nie sú v chladničke, môžu žltnúť a ak nádoba nie je vzduchotesná, zoxidujú.